עורך דין לדיני משפחה עוסק בעיקר בתחומי הגירושין, הצוואות והירושות והמעמד האישי של הפרט. עורך דין לענייני משפחה מסייע למשפחות ולאנשים פרטיים למצוא את הצדק תחת הדין ולנווט בין החוקים השונים, בכדי להביא להחלטה הנכונה ביותר עבור הלקוח, בהתאם לצרכים ולרצונות האישיים שלו.
במאמר הבא נעבור על התחומים העיקריים בהם עוסק עורך דין משפחה, החשיבות שלהם ואופן ההתנהלות של הליכים אלו. נפתח בדיני ירושות וצוואות, נמשיך לגירושין ונחתום בהסכם הממון.
עורך דין לענייני ירושות
לצערנו, עדיין לא גילינו את מעיין הנעורים ולכן כשמגיעה העת, אדם הולך לעולמו. ולאחר שאדם הולך… נשארים האנשים שאהבו אותו.
לפי חוק הירושה, תשכ”ה-1965, כל אדם שחי או נולד במהלך 300 ימים ממותו של המוריש, יכול לרשת את רכושו.
בהיעדר צוואה, היורשים של הנפטר לפי החוק הם:
- בני הזוג של המוריש לפי חוק – כל הירושה מועברת באופן מלא לבן הזוג של הנפטר. במידה ולנפטר יש ילדים ביולוגיים או מאומצים, נכדים או שהוריו עדיין בין החיים – חצי מהון הנפטר יחולק לבן הזוג, בעוד שיתר הממון יחולק שווה בשווה בין שאר היורשים.
במידה ולמוריש אין ילדים או הורים, אך יש סבא וסבתא או אחים, בן הזוג יקבל 2/3 מסך הירושה, בעוד שהיתרה תחולק באופן שווה בין יתר היורשים. - ילדיו וצאצאיו של המוריש, הוריו וצאצאיהם. במקרים ואין בנמצא – הורי הוריו (סבא וסבתא) וצאצאיהם.
בהיעדר צוואה, גם אם הדבר ינגוד את רצונותיו של המת, בית המשפט מחויב לפעול בהתאם לחוק הירושה. עורך דין צוואות וירושות תמיד ימליץ להתקין צוואה לפי חוק, שתבטיח כי הונו של המוריש יחולק בהתאם לרצונותיו האישיים לאחר מותו.
עורך דין לענייני צוואות
עורך דין צוואות וירושות הוא עורך דין מתחום המשפחה, המסייע להבטיח כי במידה ולא עלינו אדם הלך לעולמו, הרשומים בצוואתו יקבלו את מלוא הרכוש והכספים שהוא רצה שיקבלו.
צוואה מבטיחה כי כל הממון שהאדם עמל עליו במשך שנים כה רבות לא ילך לחינם, ויגיע אל האנשים שהוא אוהב, בהתאם לדרכים שהוא רוצה. בנוסף, צוואה מאפשרת לאדם להעביר לאנשים שקרובים אליו מסרים אישיים ורגשיים, שיסייעו לו לסגור מעגל בעולם הבא.
אף על פי שכל אדם יכול לנסח צוואה, חיוני לפנות אל עו”ד צוואות וירושות בכדי לוודא כי הצוואה תקינה מבחינת החוק. צוואה שאינה תקינה מבחינת החוק לא בהכרח תכובד על ידי החוק לאחר מותו של האדם, ובעקבות זאת עשויה ליפול לדיני חוק הירושה, בהם נדון בהמשך.
עורכי דין ירושות וצוואות ממליצים לערוך צוואה במיוחד כאשר…
- המוריש מצוי במערכת יחסים הידועה בחוק כידועה בציבור בלבד ואינו נשוי לבן הזוג שלו
- המוריש שואף להוריש סכומים ספציפיים או רכוש ספציפי לאנשים שקרובים אליו לאחר מותו
- יש להסדיר זכויות לשימוש ברכוש של המוריש לאחר שנפטר
- מדובר בזוג ללא ילדים או גורמים טבעיים לקבלת הירושה שלהם לפי החוק
- מדובר בבני זוג פרודים או משפחות חד-הוריות
- מדובר בבני זוג שמצויים בנישואים שניים, כאשר לשניהם יש ילדים
המצבים המתוארים כאן הם רק חלק מהמקרים שעשויים לייצר קושי לחלק את הירושה של המוריש לאחר מותו. יש לציין כי כאשר לא קיימת צוואה מוכנה המאושרת על ידי החוק, המדינה תסתמך על חוק הירושה, תשכ”ה-1965, שמכתיב כי ראשית ההון האישי שלכם יחולק לבני הזוג שלכם ולאחר מכן, לילדיכם בחלקים שווים. פעמים רבות, מצבים כאלו עשויים להוביל לסכסוכים משפחתיים מורכבים ולפגוע משמעותית בשלמות המשפחה.
בכדי שצוואה תקבל תוקף, על עורך דין צוואות וירושות להפקיד את הצוואה תחת רשם לענייני ירושה.
למידע נוסף פנו לאתר הלשכה
עורך דין גירושין
עורך דין לענייני גירושין מסייע ללוות זוגות במהלך תהליך לא פשוט, שפעמים רבות מגיעים אליו בקושי רב ובלב כואב. זהו מצב שבו אחד מבני הזוג או שניהם החליטו כי הם אינם רוצים להמשיך את חיי המשפחה והצוואתיות עוד מסיבה כזו או אחרת, ולכן הם רוצים להיפרד לפי חוקי הדין המדיני ובארצנו, גם הדין הרבני.
החוק מכיר שני הליכי גירושין עיקריים
בני זוג עשויים למצוא את עצמם בבית המשפט בעקבות החלטה משותפת להתגרש או החלטה של אחד מבני הזוג להתגרש, למורת רוחו של בן הזוג השני.
גירושין בהסכמה
גירושין בהסכמה הם נוחים ופשוטים יותר עבור בני הזוג והילדים, לכן פעמים רבות עורך דין גירושין מומלץ יציע לכם לנסות ולפתור את הסכסוך דרך מגשר או לחלופין לנסות ולמצוא את עמק השווה יחד, כדי להביא לתהליך נעים ורגוע שלא נושא עמו שנאה או כעס.
חשוב לזכור שבני זוג עם ילדים לרוב ממשיכים לשמור על קשר רציף גם לאחר הגירושין, בכדי לספק לילדיהם את השגרה הנוחה והיציבה ביותר, לכן חשוב לנסות ולשמור על מערכת יחסים ידידותית לכל הפחות, והליכי גירושין בהסכמה הם צעד גדול בכיוון זה.
גירושין שלא בהסכמה
לעומת זאת, גירושין שלא בהסכמה הם מסובכים וארוכים יותר מגירושין בהסכמה. רוב הפעמים שני בני הזוג מוצאים את עצמם בבית המשפט, נלחמים על רכוש ועל משמורת הילדים. כל עורך דין משפחה טוב יספר לכם, שההליכים הללו יעלו לכם הרבה זמן וכסף. בנוסף, ההליכים מאוד קשים מבחינה נפשית עבור כל המשפחה.
במקרים רבים, גירושין שלא בהסכמה מועברים להחלטתו הבלעדית של השופט, והוא זה שייקבע כיצד יחולק רכושם של בני הזוג וכיצד תחולק המשמורת על ילדיהם לפי חוק. במידה ואחד מבני הזוג או שניהם לא יעמדו בצו השופט, באפשרותו של בן הזוג האחר לתבוע אותו שוב בבית המשפט, ובמקרים חריפים בית המשפט יערב גם גורמים מדיניים.
פעמים רבות מומלץ לנסות ולפנות למגשר או לגורם שלישי, כדי למנוע את הכאב ולגבור על הקושי בצורה המתורבתת והמשתלמת ביותר עבור שני הצדדים.
ניסוח חוזה הגירושין מעלה את השאלות הבאות
כאדם שמוכר בתחום, ישנן שאלות שחוזרות ונשנות, ששואלים אותי וכל עורך דין לענייני משפחה. כאשר בני הזוג או אחד מבני הזוג מחליטים כי עליהם להתגרש, ההחלטה קובעת כי שני אנשים בוחרים לפרק את החיים המשותפים שבנו יחד. כיוצא מזה, להחלטה זו ישנן משמעויות גדולות על חייהם של שני בני הזוג, ילדיהם ומשפחותים בכלל.
זאת ועוד, החיים של היום כוללים הרבה יותר מרגשות, ולכן על בני הזוג יהיה להחליט כיצד יחלקו את רכושם, כיצד יחלקו את זמנם עם ילדיהם וכיצד יספקו להם את רמת החיים הטובה והיציבה ביותר.
כל אחת מהשאלות הללו מהווה הליך בפני עצמו. כעת נעמוד על כל אחד ואחד מהם בפירוט.
כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג?
כאמור, בני הזוג צברו רכוש טרם יום נישואיהם ובמהלך נישואיהם המשותפים. כעת, עליהם לקבוע כיצד יחולק כל הרכוש הזה בצורה השווה וההוגנת ביותר.
בית המשפט חוקק חוק בנושא זה, במטרה להבטיח את ההוגנות באופן חלוקת הרכוש. החוק עבר שינוי בשנת 1974, לכן קיימים שני ניסוחים; כאשר הניסוח המיושן יותר חל על זוגות שהתחתנו טרם שנת 1974, בעוד שהניסוח החדש יותר חל על זוגות שנישאו לאחר שנת 1974.
- טרם 1.1.1974 – הרכוש שנצבר טרם נישואיהם של בני הזוג שב בשלמותו לכל אחד מבני הזוג, כל עוד בן הזוג יכול להוכיח זאת באופן מלא. באותו אופן, בן זוג שקיבל מתנה, ירושה או זיכוי אישי מהמדינה, ייהנה ממנו באופן מלא.
לעומת זאת, רכוש שנצבר במהלך הנישואין מחולק 50/50 באופן שווה לחלוטין. גם אם אחד מבני הזוג החליט לוותר על החלוקה הזו, הוא יישאר זכאי לו למשך כל חייו ולכן, יוכל לדרוש אותו מבן הזוג לשעבר בכל עת.
- לאחר 1.1.1974 – בני הזוג שומרים על נכסיהם שצברו טרם יום נישואיהם, ירושות ומתנות לעצמם בדיוק כמו בחוק הקודם. באותו האופן, הרכוש שהצטבר לאורך הנישואין לרוב יחולק אף הוא שווה בשווה. ועם זאת, אם אחד מבני הזוג ויתר על רכוש מסוים, הוא יוכל להתחרט על כך רק עד תום הליך הגירושין או במקרה של מוות של בן זוגו לשעבר. אף יש לציין כי אופן החלוקה של הרכוש שנצבר במהלך הנישואין הוא נושא עיקרי בעת ניסוח הסכמי הגירושין, והחלוקה הסופית אינה בהכרח שווה.
כיצד תחולק המשמורת על הילדים?
הילדים הם בהחלט הנושא הקשה והבעייתי ביותר בעת ניסוח הליכי הגירושין. אחרי הכול, שני ההורים רוצים בטובת הילדים, אך חייבים להתחשב במציאות החיים של ההורה החד-הורי, ובצרכיו של בן הזוג לשעבר, שמעוניין להקדיש לילדים מזמנו ולחנך אותם בעצמו.
מדובר בפשרה מאוד גדולה, שאין לקחת בקלות ראש. ברגע שבו נקבעת המשמורת הנבחרת, מאוד לא פשוט לערער ולשוב חזרה, במיוחד אם בן הזוג השני מתנגד לכך.
משמורת מלאה
עד לשנים האחרונות, רוב הפעמים האם במשפחה הייתה זוכה למשמורת מלאה כלומר, משמורת שבמהלכה האם נמצאת עם הילדים רוב הימים ואחראית לעיקרי החינוך והטיפול בילדים. בניגוד לכך, אב המשפחה רואה את הילדים רק בזמנים ספציפיים שנקבעים מראש, כמו כל סופ”ש שני.
משמורת משותפת
ועם זאת, כיום, רוב ההורים שואפים להיות הרבה יותר מעורבים בחיים ובחינוך של ילדיהם, לכן בית המשפט המציא את המשמורת המשותפת, המאפשרת לשני בני הזוג להמשיך ולחלק את תפקיד ההורות ביניהם באופן שווה.
משמורת משותפת אינה ניתנת בקלות: בכדי לקבלה, על בני הזוג להוכיח כי קיימת ביניהם מערכת יחסים בריאה, כי הם מסכימים על אופן חינוך הילדים ויכולים לאפשר לעצמם לקחת חלק כה גדול באופן גידול הילדים, תחת מציאות החיים שהם ייכנסו אליה כעת כחד-הוריים.
משמורת יחידה
במקרה ובו אחד מן ההורים אינו מסוגל לטפל בילדים או הורחק על ידי המשפחה או בית המשפט, ניתנת להורה האחר משמורת יחידה, שבמהלכה רק לאחר מההורים יש אחריות מלאה על אופן הגידול, הטיפול והחינוך של הילדים. אם ההורה השני מעורב, עליו לראות את ילדיו תחת השגחה, ובאישור ההורה האחראי בלבד.
ככל שהילדים המעורבים בהליך הגירושין בוגרים יותר, כך הם יכולים להביע יותר דעה בנושא ולקבוע היכן ימשיכו לגור ויקבלו את החינוך העיקרי שלהם. רוב הפעמים, כאשר ההורים לא מגיעים להסכמה, ילדים מגיל 10 ומעלה יקבעו היכן ימשיכו לגור בעצמם.
ועם זאת, ההמלצה הרווחת היא לנסות ולא לערב את הילדים במצבים שכאלו, שכן החלטה שכזו עשויה להוביל לניכור הורי ולפגוע במערכת היחסים של הילדים עם ההורה האחר שלהם. בנוסף, החרפה של המצב עשויה לגרום לשופט לקחת את המושכות לידיו ולהכריע בנושא בעצמו, גם אם קביעתו אינה באותו קנה עם הרצונות של הזוג. בכדי למנוע מצבים כאלו, השאיפה של כל עורך דין גירושין מומלץ היא להגיע להסכמה מלאה על המשמורת בין בני הזוג בלבד, ובצורה הנעימה והרגועה ביותר.
הגדרת הסכם ממון וחשיבותו
הסכם ממון הוא מסמך שבני זוג רבים נוהגים לערוך טרם יום הנישואין או במהלך נישואיהם. החוזה הזה הוא מן המסמכים היפים בחוק, משום שהם תורמים שפע יתרונות לזוגות שבוחרים לחתום עליהם:
בני הזוג מכירים האחת את השני טוב יותר
כאשר שני אנשים מחליטים להינשא, הם לא בהכרח מודעים לכל הנושאים שיהיה עליהם להתמודד איתם מיום החתונה ואילך. מסיבה זו, זוגות רבים מוצאים את עצמם מתגרשים כשנה ועד לשלוש שנים של נישואין בלבד.
אין זה פלא, שכן כאשר בני הזוג חושבים על הצעדה אל עבר החופה, הם כלל לא מדמיינים כיצד יגדלו ויחנכו את ילדיהם יחד?! מה יקרה אם העסק שלהם ייכשל או לחלופין, יצליח בצורה מסחררת?! וכיצד יתחלק הממון, במקרה והשניים יחליטו להתגרש?!
לא, הם עם משקפיים ורודות, ולא בריא להיכנס לחיי נישואין, שאמורים להימשך כל החיים, כשחוסר הוודאות הזו מרחפת מעל הקשר.
יש לציין שגם זוגות נשואים עשויים להיתקל בהפתעות גם שנים לאחר שנישאו. נושא גידול הילדים, הופך למשמעותי מאוד בחברה הישראלית: חינוך דתי או חילוני? חינוך פרטי או ממלכתי? חשוב שבני הזוג יישרו קו בנושא זה מבעוד מועד, כך שתגיעה העת המיוחלת, הם יוכלו לתמוך האחת בשני, להתמקד בילדים עצמם וליהנות מהחיים המשפחתיים.
בזכות הסכם ממון איכותי הנערך על ידי עורך דין דיני משפחה , הזוג פותח כל נושא ונושא על בוריו ושם הכול על השולחן: הם לומדים להתפשר אחד עם השנייה ולגלות אם הם באמת מתאימים גם בטווח הארוך.
נכון, לפעמים במהלך הסכם הממון עלולים לצוץ רגשות כאובים, אך בסופו שניכם תרגישו מאוחדים כזוג, ומוכנים יותר מאי-פעם להפוך משניים לאחד.
בני הזוג יודעים מראש מה קורה במקרה של פרידה
לא עלינו, אך לעיתים מצבים כאלו קורים. במדינה שבה אחוז המתגרשים יחסית גבוה, אי-אפשר לדעת מה יביא עמו המחר, ולעיתים מערכת היחסים נפרמת.
במקרים כאלו, נעים לדעת שהדרך לפרידה לא תהיה קשה או מפרכת, משום שהזוג כבר קבע את התנאים של כל תהליך הגירושין יחד עם עורך דין משפחה כשהאהבה עוד הייתה בשיאה, לכן הסיכויים גבוהים כי כל אחד יקבל בדיוק את מה שמגיע לו, בהתאם לפשרות שנקבעו בהסכם הממון.
כאשר קיימת הסכמה על חלוקה ואופן המשמורת המתועדת בהסכם הממון, בית המשפט ושני בני הזוג מחויבים לעמוד בה. בית המשפט יבטל את השפעתו של הסכם הממון רק במקרים חריגים מאוד, שמעידים על הפרה של תנאים מסוימים שנקבעו בחוזה או בטיבו של החוזה עצמו.
סוגים של הסכמי ממון
שני בני זוג שמעוניינים לחתום על הסכם ממון, יכולים לעשות זאת טרם נישואיהם או במהלך נישואיהם. קיימים הבדלים בין הסכם ממון שנערך טרם הנישואין, ובין הסכם ממון שנחתם במהלך הנישואין, לכן נתאר את שני המסמכים הללו בנפרד.
הסכם ממון טרום נישואין
עורך דין מומלץ לענייני משפחה יעודד את לקוחותיו לחתום על הסכם ממון טרם יום הנישואין, ועל ידי כך להבטיח כי הם נכנסים לחיי הנישואין בלב שלם ובראש נקי.
הסכם ממון טרם יום הנישואין מתייחס בעיקר לאופן חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה של פרידה. רכוש זה כולל:
- אופן החלוקה של רכוש שכל אחד מבני הזוג צבר בנפרד טרם יום הנישואין
- אופן החלוקה של רכוש שבני הזוג יצברו ביחד או בנפרד במהלך הנישואין
- אופן חלוקת המזונות והסדר הגירושין במקרה של פרידה
- אופן ההתנהלות הכלכלי במקרה של מוות של אחד מבני הזוג
- כל נושא שעולה על רוחכם – הסכם הממון הוא חוזה שנכרת בין שני בני זוג שאוהבים אחד את השנייה, לכן ניתן לקבוע בו את החוקים, ולהוסיף סעיפים שלדעתכם יהפכו את חיי הנישואין שלכם לשלמים יותר
בהסכם ממון טרם יום הנישואין ניתן לכלול מידע בנושא משמורת או אופן החינוך של הילדים. פעמים רבות מומלץ ללכת בדרך זו, משום שהיא תלמד את בני הזוג הרבה על ההסתכלות שלהם על החיים.
עורך דין לדיני משפחה יודע היטב כי הסכם ממון טרם יום הנישואין הוא חוזה מלחיץ, שעלול לעורר נושאים לא פשוטים ולהוביל למחלוקות מגוונות. ועם זאת, באמת שהמטרה העיקרית שלו היא לשמור על כל אחד מבני הזוג, ולהבטיח להם כי הם צועדים ליום החופה עם האדם הנכון.
עורך דין משפחה מיומן לסייע ולפתור את המחלוקות הללו בצורה נעימה ונוחה, תוך הסתכלות על החוק בלבד, ובשאיפה למצוא את עמק השווה.
בתום ניסוח וחתימה על הסכם הממון, עורך דין משפחה יאשר את המסמך על ידי נוטריון או בית המשפט לענייני משפחה. ההמלצה הרווחת היא תמיד להגיש את המסמכים לבית המשפט עצמו, בכדי ששופט יוכל להביע את דעתו על הוגנות ההסכם, ולוודא כי שני בני הזוג יודעים בדיוק על מה הם חותמים ולמה הם מתחייבים. התנהלות שכזו מבטיחה שהסכם הממון אכן יסייע לחזק את מערכת היחסים בין בני הזוג.
הסכם ממון לאחר נישואין
ישנם בני זוג רבים שלא חתמו על הסכם ממון טרם נישואיהם, אך גילו כי הם זקוקים לאחד עם השנים. ישנם גורמים רבים שמביאים זוגות נשואים להחליט לנסח הסכם ממון:
- שינוי דרסטי במצב הכלכלי – התעשרות פתאומית או לחלופין ירידה מהירה של אחד מבני הזוג מנכסים. במצבים אלו, יתכן מאוד שבן הזוג ה”עשיר” יותר ירצה לשמור על פירות עמליו במקרה של גירושין.
- שינוי דרסטי במערכת היחסים – אם הנישואין שרדו תקופה לא פשוטה או סכסוך מתמשך, לעיתים בני הזוג עדיין מרגישים שהם זקוקים ל”רשת ביטחון”, שתגן עליהם במקרה שבסוף השניים יבחרו להיפרד.
- אירוע שהתרחש בחייהם של בני הזוג – אירועים קשים בחיים עשויים לפקוח את העיניים ולהביא את אחד מבני הזוג או שניהם להבין כי הסכם ממון יכול להציל את חייהם בעתיד, ולסייע לפתור סופית סוגיות רבות שחיות ונושמות בחיי הנישואין של הזוג דרך קבע.
הסכם ממון במהלך הנישואין זהה להסכם ממון טרם הנישואין מבחינת ניסוח אופן חלוקת הרכוש: יהיה עליכם לשאול את עצמכם את אותן שאלות ולקבוע את אופן החלוקה באופן שווה.
ועם זאת, חיי הנישואין מוסיפים נושאים רבים לשולחן הדיונים:
- חינוך וגידול הילדים – נושא שעולה דרך קבע במהלך הסכמי ממון לאחר הנישואין. הורים ירצו לקבוע את הערכים שהילדים יקבלו, בתי הספר שבהם יחונכו וכדומה.
- משמורת על הילדים ואופן חלוקת המזונות – עורך דין מומלץ לענייני משפחה תמיד ימליץ לזוג נשוי לדון בנושא זה כשהם עוד מאושרים ואוהבים אחת את השני, משום שבמהלך גירושין הליכים אלו עשויים להיות מאוד לא נעימים, ולהשפיע לרעה על הילדים.
הגדרה חלקה של אופן חלוקת המשמורת וכמות המזונות שיקבל ההורה הנבחר מבין השניים, תבטיח שבמקרה והזוג יחליט לבחור בדרך זו, התהליך יהיה פשוט ומהיר יותר.
- אופן ההתנהלות במקרה חלילה של מוות של אחד מבני הזוג או שניהם.
יש לחתום על הסכם ממון לאחר יום הנישואין בבית המשפט לענייני משפחה בלבד.
עורך דין משפחה מסייע לפתור את מגוון הסוגיות המתוארות כאן ועוד. משום שמדובר בנושאים אישיים ועמוקים, הוא דואג לתהליך עדין ואיטי, ומסייע לכם להגיע להחלטה המשפטית הנכונה ביותר עבורכם.